Kurssi sytytti kyllä kovan palon hyppäämistä kohtaan – mikä oli salaa tämän kurssin tarkoitus! Kun tasapaino ja sitä kautta itsevarmuus kasvoi, hyppäämisestä tuli niin kivaa, että kurssi loppui ihan liian lyhyeen. Onneksi ensi keväänä jatketaan Solbackassa, myös esteiden parissa!

Aiheet vaihtelivat tunneittain. Ensimmäisellä kerralla hypättiin pientä rataa ja kauhisteltiin omaa munakyyrymenoa videolta jälkeen päin. Heti sen jälkeen palattiin yksittäisten esteitten pariin miettimään omaa asentoa ja hevosen tahtia ja eteenpäinpyrkimystä. Kummasti kyydissä on helpompi olla, kun laukka sujuu sopivassa tahdissa ja hypyt ovat pyöreitä. Eli laukka kuntoon! Seuraavaksi päästiin taas hyppäämään useampaa estettä ja erilaisilla teillä: kaarteessakin pitäisi pitää oma ja hevosen tasapaino, eikä ennakoida liikaa suunnanvaihtoa heittäytymällä hevosen toiselle kyljelle hypyssä “laukanvaihtoapuna” …

Kurssin kohokohta oli ehdottomasti kuja-tunti, jonka piti Miila Mättölä. (Kansikuvassa kujat hevosille ja poneille.) Hypättiin ilman jalustimia, yhdellä kädellä ja rohkeimmat jopa ilman käsiä ja jalustimia! Siinä ei auttanut muu kuin pitää paino keskellä satulaa ja keskivartalo jäntevänä. Kun tunnin päätteeksi sai taas jalustimet jalkaan ja ohjat käteen, kujassa hyppääminen tuntui niin ihanalta ja vaivattomalta. Miten sitä muistaisi tämän fiiliksen, ja ennen kaikkea mitä se vaatii, kun hyppää esteitä!

Kurssi järjestettiin aikana, jolloin Solbacka vielä etsi itselleen uutta pääopettajaa, joten meitä opetti yhteensä 5 eri henkilöä. Onneksi aihe on niin simppeli, että siihen on helppo “hypätä mukaan”, vaikka olisikin vain tuuraamassa. Toisaalta saimme nauttia myös valmennustasoisesta opetuksesta, kun vierailevina tähtinä meillä oli Valtteri Reilin ja Miila Mättölä. Heidän tuntiensa jälkeen tallista kuului innostunut puheensorina, kun oli ollut niin hyvät opet ja tunnit! Kahdelle vikalle kerralle ehti mukaan uusi pääopettaja Anne Nuutinen, joka oli allekirjoittaneelle tuttu Ratsastuskeskus Ainon ajoilta. Ehdin jo kehua häntä etukäteen, ja en kehunut turhaan – Annen varmat otteet saivat paljon kiitosta. Onneksi Annea(kin) on luvassa lisää ensi vuonna!

Kiitos Solbacka vuodesta 2020, ensi vuonna nähdään taas!

Terveisin

Eevis
Puheenjohtajanne 2020


Miten sitä osaisi mukautua hevosen hyppyyn juuri sopivasti – ei liikaa, eikä liian vähän? Ettei hyppäisi ennen hevosta, mutta ei myöskään jäisi jälkeen? Peppua taakse eikä suorin jaloin etunojassa… Tämä kurssi on tehoisku ratsastajan tasapainoon ja mukautumiseen esteillä!

STALL SOLBACKAN ESTEKURSSI
perjantaisin klo 16-17
6 hlö ryhmä, 245e, 30.10.-11.12.
http://www.stallsolbacka.fi/

KURSSIN SISÄLTÖ
Ensimmäisellä kerralla mennään esterata, joka pyritään videoimaan, ja määritellään kurssin henkilökohtaiset tavoitteet. Seuraavilla kerroilla harjoitetaan tasapainoa ja mukautumista erilaisilla tehtävillä, mm. kujassa hypäten – halutessaan vaikka ilman käsiä, jolloin ohjiin tai kaulaan ei voi tukeutua! Viimeisellä kerralla suoritetaan rata uudelleen, ja katsotaan, onko alussa tunnistetuissa kehityskohdissa onnistuttu.

TAITOTASOVAATIMUS
Tärkeintä on, että olet ratsastanut aikaisemmin 70-80cm tehtäviä sujuvasti. Jos jokainen hyppy tällä korkeudella on selviytymistaistelua, et pysty keskittymään istuntaasi. Kujassa hypätessä korkeus saattaa nousta isommaksikin, jos ratsastajan tasapaino on riittävä.

Tästä kurssista on varmasti hyötyä, olit sitten hypännyt pidempään tai vasta vähän aikaa. Monesti estetuntien aiheena on joku tietty tehtävä, jolloin omaan istuntaan on vaikea keskittyä ja tehtävien vaikeutuessa huonot maneerit vain korostuvat. Nyt niitä on tarkoitus kitkeä pois!

KYYDEISTÄ
Tallilla on puitteet ja kalusto kohdallaan, mutta syrjäisen sijainnin vuoksi tunnille järjestetään kimppakyydit. Kurssi toteutuu, jos ilmoittautuneista löytyy riittävästi autollisia, jotka suostuvat tarvittaessa kyyditsemään muita kurssilaisia. Bensakulut jaetaan autoseurueen kesken.

ILMOITTAUTUMISESTA
Ilmoittautuminen on sitova ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, kuitenkin niin, että autollisia voidaan tarvittaessa nostaa jonon ohi kyytien takaamiseksi. Tästä syystä ilmolomake hyväksyy enemmän vastauksia, kuin kurssilla on paikkoja. Antamaasi sähköpostiin lähetetään vahvistus kurssin toteutumisesta, mukaan mahtumisestasi ja lasku ilmoittautumisajan päätyttyä 24.10. Kurssi on kokonaisuus, johon ilmoittautuja sitoutuu, eikä tunteja voi lähtökohtaisesti rästiä tai myydä eteenpäin, paitsi seuraavilla Teran järjestämillä irtotunneilla (18.12.) Koska sairastumisia/loukkaantumisia saattaa kuitenkin tulla, siitä tulee ilmoittaa välittömästi tallille (Nina Tiihonen 040-125 3114) ja sopia rästimisestä.

Ilmoittautuminen avataan 7.10. klo 13.00 Teekkariratsastajien jäsenille, ja Troijan hevosen jäsenet voivat ilmoittautua 9.10. klo 13.00 lähtien.