Kevään 2021 Solbackan istunta ja siirtymiset -kurssi on tänään saatu tyylikkäästi päätökseen. Kurssilla opittiin, kuinka monesta erilaisesta palasesta hyvä ratsastaminen koostuukaan. Istunta ja siirtymiset -kurssilla käsiteltiin näitä palasia vuorotellen. Istuntaa työstettiin kurssin aikana erilaisia ympyrätehtäviä tehden, monesti ilman jalustimia, jolloin niiden tukeen ei ollut mahdollista turvautua. Varsinkin iso liikkeisillä hevosilla ratsastavien kropan lihakset laitettiin kunnolla koetukselle. Ratsastuksen opettaja Anne Nuutinen esitti havainnollistavia kuvia oikeaoppisesta ratsastusasennosta. Vertauskuvana käytettiin mielikuvaa siitä, että lantion tulee olla kuin vesilasi, jos sitä kallistaa eteenpäin vesi läikkyy ja käytännössä ratsastajan vartalo jarruttaa hevosen luontaista eteenpäin pyrkivää liikettä. Päinvastoin lantion kallistuessa taaksepäin istunta ajaa hevosta eteenpäin. Tavoitteena on pitää kuvainnollinen vesilasi suorassa, jolloin pystytään vaikuttamaan hevoseen halutulla tavalla.

Kurssin edetessä keskityttiin ratsastajan suoruuteen, olkapäiden tulee olla samalla korkeudella ja kylkien samanpituiset. Tällöin tehtävät koostuivat kaviouran sisäpuolella tehtävistä siirtymistä ja hevosen suoruus harjoituksista. Tarkan opettajan valvovan silmän alla omatkin vinoudet alkoivat löytymään, ja kas kumma heppakin suoristui! Kurssin aikana kiinnitettiin huomiota ratsastajan rentouteen, mutta silti samalla jäntevyyteen. Tällöin teimme tehtäviä, joissa kerrattiin esimerkiksi ympyrällä ratsastajan herkkää pohjeavun käyttöä siirtymisissä. Kun ratsastajan avut ovat herkkiä kuoriutuu ratsustakin herkkä ja kuuliainen!

Kuuden kerran kurssi antoi hyvän paketin oman ratsastamisen kehittämiseen. Virheiden tiedostaminen on hyvä alku. Jo kurssin aikana oli ratsastajien istunnoissa huomattavasti kehitystä. Hyvä istunta ja siirtymiset ovat ratsastuksen kulmakiviä, joita ilman pakka hajoaa helposti käsiin.

Tiia Porkola