Teran leiri KT-tallilla Äetsässä 20-21.3.2000

KT-tallin leiri Äetsässä 17.-19.3.2000

    Säädettyämme muutaman päivän kyytejä pääsimme matkaan. Säätäminen kannatti sillä loppujen lopuksi neljän isoimman ei tarvinnut ahtautua tavaroineen Leenan Micraan… Osa porukasta pääsi hiukan myöhemmin töistä, joten ensimmäinen ryhmä sumplittiin aiemmin matkaan. Toisen ryhmän myöhästyttyä vielä aiottua enemmän lähdössä, toinen ensimmäisen ryhmän autoista päätti antaa tasoitusta eksymällä matkalla.

    Ensimmäisenä perille päässeet laittoivat hevosia valmiiksi ja selkään päästiin puoli tuntia aikataulusta myöhässä. 

    Perjantai-illan koulutunti

    Kati piti niin tehokkaan tunnin heti alkajaisiksi, että porukka oli paikat hellinä loppuleirin. Kati vaatikin hevosia liikkumaan kunnon tempossa eikä pitänyt turhaan taukoja, joten kunto oli koetuksella niilläkin, joilla ei ollut ollut suurempia taukoja ratsastuksessa.

    ryhmä 1

      Utti – Aku
      Mari – Espa
      Leena – Joonas
      Ulla – Honda
      Riikka – Suutari

    ryhmä 2

      Juha – Barru
      Panu – Blue Boy
      Jaana – Espa
      Erika – Suutari
      Minna – Aku
      Heidi – Joonas

Tunnin jälkeen oli iltapala ja mahdollisuus lämmitellä saunan puolella. Leirin hitiksi muodostui jo ensimmäisenä iltana Nintendo, jota varsinkin Jaana jaksoi pelata aamuyön tunneille.

    Lauantaiaamu: Estekoulua – puomeja ja kevyttä istuntaa

    Kevyt istunta tarkoittaa samaa kuin peffa irti satulasta. Jos jalat eivät vielä edellisenä iltana olleet krampanneet niin nyt ne varmasti sen tekivät: tunnin verran kevyttä istuntaa reippaassa ravissa ja laukassa vie mehut kokeneemmaltakin esteratsastajalta. Hevosta pitää pystyä ratsastamaan myös kevyessä istunnassa!

    ryhmä 1

      Utti – Aku
      Mari – Barru
      Leena – Espa
      Ulla – Blue Boy
      Riikka – Tahti
      Minna R. – Joonas

    ryhmä 2

      Juha – Espa
      Panu – Barru
      Jaana – Suutari
      Erika – Blue Boy
      Minna – Aku
      Heidi – Honda

    Lounaan jälkeen osa porukasta suunnisti exculle Huittisiin. Minna lähti paikalliseksi oppaaksi ja kaikki muut päättivät ahtautua Panun farmariin kuullakseen esittelyt. Kun porukkaa lähti mukaan kaiken kaikkiaan seitsemän, niin Utti joutui pienimpänä uhrautumaan ja istumaan takakonttiin. Pakollisen Lihapoikien excun ja kaupunkikierroksen jälkeen kävimme myös tutustumassa kilpailevaan yritykseen: Huittisten Ratsastuskeskukseen. Kärjen Katin paikan jouduimme valitettavasti jättämään väliin ajanpuutteen takia.

    Iltapäivän esteharjoituksia

    Parissakin esteessä riittää harjoittelemista tunniksi, kun työskennellään tempoa ja laukkoja kuntoon. Pikku-Aku suoriutui kevyen näköisesti neljällä laukalla välistä, jossa isommilla hevosilla tuli helposti viisi askelta. Heidi päätti jättää estetunnin väliin ja sai Katilta oman tunnin. 

    ryhmä 1

      Utti – Aku
      Mari – Espa
      Leena – Blue Boy
      Ulla – Suutari
      Riikka – Barru
      Minna R. – Joonas

    ryhmä 2

      Juha – Blue Boy
      Panu – Espa
      Jaana – Honda
      Erika – Barru
      Minna – Suutari

    Heidin oma tunti ilman jalustimia

      Heidi – Joonas

    Illalla Kati piti teoriaa näyttämällä mainion Thrills&Spills-videon, jolle on koottu kommelluksia Badmintonin kenttäkisoista. Samalla keskustelimme kenttäratsastuksesta yleisemminkin. Iskujoukko kävi Huittisissa shoppaamassa pientä naposteltavaa porukalle. Farmarin takakontti oli ainakin puolillaan, kun sinne oli kasattu koko 12 hengen satsi karkkia ja juomia. Illan mittaan ne katosivat kaikista epäilyistäni huolimatta parempiin suihin.

    Sunnuntaiaamun ylimääräinen koulutunti innokkaimmille

    Toiset eivät voineet kuvitellakaan enää istuvansa alas satulaan perjantain jälkeen ja toiset halusivat vapaaehtoisesti ylimääräisen koulutunnin. Hevoset riittivät nipinnapin ja kaikki halukkaat pääsivät tunnille.

      Minna – Aku
      Mari – Espa
      Heidi – Tahti
      Ulla – Honda
      Juha – Joonas

    Esteharjoitukset jatkuvat – tehtäviä ja rataharjoituksia

    Tunnin motto: "Laukka kuntoon ennen kuin lähestytte estettä!" ja "Hyvät tiet esteelle ennen kaikkea!"
    Vannoutunut koulutuuppari Minna jätti tämän väliin ja päätti mennä mieluummin tuomaroimaan koulukisoja.

    ryhmä 1

      Utti – Aku
      Mari – Blue Boy
      Leena – Honda
      Ulla – Barru
      Riikka – Suutari

    ryhmä 2

      Juha – Espa
      Panu – Barru
      Jaana – Blue Boy
      Erika – Suutari
      Minna – Honda

    Su leirikisat alk. klo 14 arvostelu AM 5

    Kisahevoset arvottiin isot ja pienet hevoset omina ryhminään. Koska suurin osa hevosista meni kaksi rataa, jaettiin porukka kahteen samankokoiseen verryttelyryhmään. Utti purnasi, koska oli ratsastanut koko leirin samalla ponilla ja sai kisoihin ihan vieraan hevosen alleen. Yhteistyö alkoikin lupaavasti Hondan nakattua raippaa liian reippaasti käyttäneen Utin tantereeseen.

    Maneesissa oli vain yksi hevonen kerrallaan ja muut odottelivat ulkokentällä maneesin sivustalla. Maneesista kuuluivat vain vihellykset ja puomien kolina, joten oli hyvin jännää arvailla miten kavereilla menee. Lopputulos oli kuitenkin, että Leena teki lyhyimmät ja Utti toiseksi lyhyimmät tiet uusinnassa.

    verryttelyryhmä 1

      1. Riikka – Aku
      2. Juha – Barru
      3. Mari – Blue Boy
      4. Panu – Espa
      5. Minna – Suutari

    verryttelyryhmä 2

      6. Utti – Honda
      7. Erika – Aku
      8. Ulla – Barru
      9. Jaana – Blue Boy
      10. Leena – Espa

    Tulokset:

      1. Leena – Espa 0-0 28.22
      2. Utti – Honda  0-0 31.64
      3. Ulla – Barru  0-0 39.10

Kisojen jälkeen pakkasimme tavaramme ja jouduimme haikeina hyvästelemään ystävällisen isäntäväkemme.

Leirin TOP10:

  1. Doris
  2. Aku, pieni ja pippurinen inkkariponi
  3. Autojärjestelyt
  4. Teoriatunti
  5. Leirikisat
  6. Keittäjätäti, jonka pasmat menivät sekaisin aikataulun muututtua Huittisten excun takia
  7. Kamera, jota kellään ei ollut mukana
  8. Nintendo
  9. Ajoreitit, esimerkiksi Minnan kotiin pääsee hyvin kätevästi ajamalla kävelytietä…
  10. Terveysviranomaiset, jotka ovat kieltäneet eläimiltä pääsyn leiritaloon. (Onneksi vain kolmella kahdestatoista olisi ollut tarve ottaa koira mukaan leirille…)

Tietoja KT-tallista:

Ratsastuskoulun omistavat Kauko ja Teija Tuominen, joilla on kokemusta leireistä ja ratsastuskoulun pidosta jo kahdenkymmenen vuoden ajalta. Teija huolehtii leiriläisten ruokkimisesta ja Kauko on tallin yleismies ja huulenheittäjä. 

Ratsastuksenopettajana toimii kolmekymppinen Kati Rantanen, joka on jo pienestä pitäen omistanut elämänsä hevosille. Kati on työskennellyt hevosten parissa ympäri maailmaa ja omaakin monenlaista kokemusta hirnuvien ystäviemme maailmasta. Koulutukseltaan hän on hevosenhoitaja-ratsastuksenopettaja ja kasvatustieteen approkin on jo melkein valmis. Kati valmentaa useita lähialueen ratsukoita mm.junnujen kenttä-SM hopeamitalistia. Kisoissa Katin voi tavata koulutuomarin ominaisuudessa, joskus liiankin tarkkana nimim. ratsastaja. 

Tallin pihaan saavuttaessa yleensä ensimmäinen tervehtijä on Katin koira Nappe, joka haluaa ystävystyä jokaisen tulijan kanssa. Aina välillä on myös mahdollista nähdä tallikissojen vilahtavan jossakin, mutta harvemmin ne kuitenkaan syliin kiipeävät. 

Suomenhevosia tallissa asustaa kolme: 

Joonas on hevonen, joka on valmis tekemään kaiken mitä ikinä pyydätkin. Ilman hieman omalaatuista laukkaansa olisi ehdottomasti kouluratojen sankari. 

Suutari on pikkuhevonen, joka on estealuemestari muutaman vuoden takaa. 

Hipan Tahti on ravikuningas Vekselin jälkeläinen ja sopii niin ajoon kuin ratsastukseen. 

Puoliverisiä tallista löytyy neljä: 

Barman "Barru" on pieni pyöreä hevonen, jolla on kiva ratsastaa niin koulua, esteitä kuin vikeltääkkin. Barrulla on kisataan aluetasolla koulua ja esteitä ja ruusukkeitakin on mukavasti niistä kertynyt. 

Tallin opetusmestariksi voidaan varmasti nimetä Espa, joka on tallin hevosista ehkä osaavin koulussa eikä hyppääminenkään vierasta ole. 

Blue Boy vastaavasti on ehdottomasti esteratojen kuningas. Sileällä "Bluuki" ei välttämättä jaksa innostua kaikesta, mutta esteen nähdessään Bluukia ei enää pidättele mikään. 

Pienin ja samalla varmasti myös pippurisin on pikimusta Honda. Pienestä koostaan huolimatta mukava ratsastaa niin koulua kuin esteitäkin. 

Poneja tallista löytyy kuusi, joista ehdottomasti inkkariponi "Aku" on ponikokoisen ratsastajan unelma. Aku on voittanut mm. vuoden poniratsastajakilpailun vuonna -97. 

"Tahvo" ja "Eppu" ovat russeja, jotka kipittävät pienemmillä lapsilla kiltisti joukon jatkona tunneilla, mutta ei siinä vielä kaikki kun jonoon vielä lisätään shettikset Smud ja Konjakki on pikkuponikaarti näkemisen arvoinen. 

Aina välillä tunneille osallistuu myös tallin yksityishevosia. Katin oma 170-säkäinen hevonen "Tsuna" on myös välillä ollut muilla ratsastettavana.


    Tämän jutun kirjoitti Utti (esittelyt Minna), email: utti(at)hut.fi.
    Sivua on viimeksi päivitetty 27.9.2000 (Postaus siirretty uusille nettisivuille 4.3.2024).