Vironmäen ponitalli oli Ota ohjille uusi, mukava tuttavuus Orimattilassa. Järjestimme Vironmäellä maastoesteleirin keväisessä säässä helatorstain tienoilla 9. – 12.5.2024.

Saavuimme jännitystä täynnä tallipihaan jo varhain aamulla, ja pääsimme heti tutustumaan karsinoissa odotteleviin hevosiin. Jakauduimme kahteen ryhmään, ja aloimmekin heti yhdessä varustamaan hevosia ensimmäiselle aamutunnille. Ensimmäisen tunnin aikana kävimme läpi muun muassa istuntaa ja sen vaikutusta hevoseen, sekä kaikki askellajit läpi. Sitten ei muuta kuin lounaalle, ja takaisin satulaan päivän toiselle tunnille!

Maastoilemassa Voitolla.

Päivän aikana ehdimme myös tutustua tallin tiluksiin, jotka olivatkin erinomaiset. Löytyi lämmitetyt nukkuma-aitat, tilava maneesi, siisti talli, kouluratsastuskenttä ulkoa, estekenttä, kattavat puistoesteet maastoesteitä varten, oleskelu- ja sosiaalitilat sekä kivat maastoreitit. Löytyipä tallin pihasta myös söpöjä lampaita, koiria sekä pieni utelias sonni! Suurin osa tallin hevosista elelee yhdessä isossa laumassa tilavassa tarhassa, ja ruoka-aikaan hevoset osasivat itse suunnistaa talliin omiin karsinoihinsa. Pääsimme myös avustamaan hevosten sisälle tuomisessa, ja kujaa pitkin vapaasti laukkaava hevos-ponilauma olikin vaikuttava näky.

Riina-hepan kanssa tukkiesteellä.

Leiriin kuului joka päivä kaksi tehokasta ratsastustuntia sekä teoriatunti toivomistamme aiheista. Teoriatuntien aikana kävimme muun muassa läpi esteistuntaa, maastoestetyyppejä, sekä harjoittelimme tuntuman ja ohjasotteen vaikutusta hevoseen käyttäen toisiamme hevosen korvikkeina! Etsimme syviä vatsalihaksiamme ja harjoittelimme esteistuntaa myös jumppapallojen sekä tasapainolautojen avulla. Viimeisenä päivänä teoriatuntina oli pikkuponien irtohypytys!

Leirin kahdeksaan ratsastustuntiin mahtui monenlaista – rataestetunti, tunti ilman satulaa, maastotunti, muutama koulutunti, sekä kaksi maastoestetuntia tallin läheisyydessä sijaitsevalla puistoesteradalla. Vauhdin huumaa päästiinkin kokemaan erityisesti puistoesteillä, sillä hevoset ymmärsivät nopeasti talven tauon jälkeen mistä on kyse, ja hitaampiinkin heppoihin tuli mukavasti vauhtia! Puistoesteradalla pääsimme kokeilemaan monipuolisesti erilaisia estetyyppejä banketeista vesiesteeseen, jonne allekirjoittanut myös tarkoituksetta molskahti… Onneksi kahdella leiriläisistä oli GoPro-kamerat mukana, ja saimmekin mukavasti kuvamateriaalia vauhdikkaista tilanteista!

Riinan kanssa tynnyriesteellä.
Kyllikki-heppa vesiesteellä.

Viimeisenä leiripäivänä varmasti jokainen huomasi, että satulassa oli vietetty tunti jos toinenkin. Ennen kotiinlähtöä kokoonnuimme pihalle vielä jäätelöille muistelemaan kaikkea opittua ja koettua. Useammalla leiriläisellä syttyi kipinä erityisesti maastoesteisiin, ja leiriä voisi kaiken kaikkiaan kuvailla hyvin onnistuneeksi. Enemmän kuva- ja videomateriaalia leiristä löytyy Ota ohjien sekä Vironmäen ponitallin Instagramista.

Kyllikki rengasesteellä.

Bonuksena vielä kommentteja muilta leiriläisiltä:

”Leirillä ehdottomasti parasta oli päästä hyppäämään maastoesteitä. Olin pitänyt ratsastuksesta jokusen vuoden taukoa, mutta maastoesteet saivat uuden ratsastuskipinän syttymään. Meitä oli leirillä myös aivan mahtava porukka! En tuntenut ketään entuudestaan, mutta tämä ei menoa haitannut. Näiden asioiden lisäksi mieleen jäi vanhojen Hevoshullujen ja Villivarsojen lukeminen – ei ole heppaleiriä ilman heppalehtiä! 😀 – sekä perinteinen tippumiskakku hevosen selästä tippumisen kunniaksi.”

”Se oli eka kokemus mulle maastoesteiden hyppäämisestä – ja vaikka en ole kovin kokenut esteratsastuksessa, hyvän ohjauksen ansiosta onnistui hyvin – se on erilaista kuin hypätä rataesteitä ja tuntunut vauhdikkaampi ja hauskempi. Ratsastuslomasta jäi positiivinen fiilis, lähtisin kyllä taas maastoesteleirille!”

Suuri kiitos Vironmäen ponitallille monipuolisesta leiristä! ❤️

Janika Kinnunen